mar. iun. 22nd, 2021
CE a semnat al cincilea contract pentru cumpărarea de vaccinuri anti-COVID. Cel puțin 80 de milioane de doze vor fi produse


Comisia Europeană (CE) a încheiat, luni, o serie de discuţii preliminare cu societatea Moderna, pentru achiziţionarea, în primă fază, a 80 de milioane de doze dintr-un potenţial vaccin împotriva COVID-19. Moderna este cea de-a cincea companie cu care Comisia a încheiat un contract de achiziție de vaccinuri, după Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, CureVac şi AstraZeneca, potrivit unui comunicat al executivului UE.

Contractul ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre UE să achiziţioneze vaccinul, precum şi să îl doneze ţărilor cu venituri mici şi medii sau să îl redirecţioneze către ţări europene.

“Se anticipează că Comisia Europeană va dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea iniţială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, cu o opţiune de a cumpăra până la 80 de milioane de doze suplimentare, care vor fi furnizate după ce un vaccin se va dovedi a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19. Comisia Europeană continuă discuţiile intensive cu alţi producători de vaccinuri”, mai arată sursa citată.

Moderna este o societate cu sediul în SUA care desfăşoară o cercetare în vederea dezvoltării unei clase noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm). ARNm joacă un rol fundamental în biologia umană, transferând instrucţiunile care direcţionează celulele din organism în vederea producerii proteinelor, inclusiv a celor care pot preveni sau combate bolile.

Discuţiile preliminare încheiate luni de executivul comunitar sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziţie care urmează să fie finanţat prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă, ce prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potenţiale vaccinuri cu profiluri diferite şi produse de societăţi diferite.

Redactor: Alexandru Costea

 


By Stiri

Lasă un răspuns