sâm. iun. 19th, 2021
Garda Națională, scoasă pe străzile unui oraș din Wisconsin după ce un bărbat afro-american a fost împușcat de polițiști


Garda Națională a fost scoasă pe străzi în statul american Wisconsin ca să asigure ordinea publică. Au loc proteste masive după ce un bărbat afro-american a fost împușcat de polițiști.  Autoritățile din orașul în care a avut loc incidentul au restricționat circulația în timpul nopții pentru a preveni distrugerile văzute în zeci de orașe americane după moartea lui George Floyd. Chiar și așa, au fost incendiate câteva mașini și au fost sparte mai multe vitrine.

Duminică, un tânăr afro-american de 29 de ani a fost împușcat de trei ori. Bărbatul nu s-a oprit la somația polițiștilor și a încercat să urce în mașină după ce aceștia scoseseră pistoalele. El a fost grav rănit. Agentul care a deschis focul a fost suspendat pe perioada anchetei.

Într-o înregistrare video de 20 de secunde pe un telefon mobil a incidentului de duminică, distribuită pe scară largă pe reţelele de socializare, se vede cum Blake ocoleşte un vehicul în timp ce doi ofiţeri cu armele la vedere îl urmăresc îndeaproape. Unul din ofiţeri pare să prindă cămaşa lui Blake în momentul în care acesta deschide portiera pentru a se aşeza pe locul şoferului, după care ofiţerii trag mai multe focuri în spatele său, scrie Agerpres.

Avocatul Ben Crump, care îl reprezintă pe Blake, alături de familia lui George Floyd şi alţi afro-americani împuşcaţi de poliţişti, a declarat că cei trei fii ai lui Blake, în vârstă de 3, 5 şi 8 ani, se aflau în maşină în timp ce tatăl lor a fost împuşcat.

Crump a spus că incidentul a avut loc la o petrecere de sărbătorire a naşterii fiului lui Blake în vârstă de opt ani.

“Familia doreşte ca aceşti oameni să fie făcuţi răspunzători, iar cel care l-a împuşcat să fie eliminat” a declarat spus Crump, care a calificat incidentul ca fiind “o împuşcătură inutilă, fără sens”.

Conform poliţiei din Kenosha, ofiţerii au reacţionat la un “incident domestic” înaintea producerii împuşcării, în timp ce ziarul local Kenosha News a citat martori oculari care spun că Blake încerca să pună capăt unui conflict între două femei.

“Nu a fost un accident, nu a fost o acţiune proastă a poliţiei, pare să fi fost o vendetă asupra unui membru al comunităţii noastre”, a declarat luni locotenentul din Wisconsin, Mandela Barnes. “Aceasta este o violenţă familiară pentru prea mulţi dintre noi”.

Guvernatorul a făcut apel la protestatari să demonstreze paşnic şi a spus că va exista o prezenţă limitată a Gărzii Naţionale pentru a proteja infrastructura critică.

Ancheta privind incidentul este gestionată de Departamentul de Justiţie din Wisconsin, care a declarat că intenţionează să furnizeze un raport procuraturii în termen de o lună. Procurorul va examina cazul şi va decide dacă se impune formularea de acuzaţii.

Editor: Cristina Iancu


By Stiri

Lasă un răspuns