sâm. iun. 19th, 2021
Klaus Iohannis: Vă încurajez să mergeți la vot, nu e mai periculos decât mersul la cumpărături, dacă sunt respectate regulile


Președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat, miercuri, pe români să participe la alegerile locale din 27 septembrie, scrutin ce se desfășoară în pandemie, și a arătat că dacă sunt respectate regulile, votul se va desfășura în condiții de siguranță și nu va fi mai periculos decât alte activități curente, cum ar fi mersul la cumpărături. Este o ocazie de a-i alege pe acei oameni capabili să facă ceva pentru comunitățile lor, a spus președintele. De cei care vor câștiga depinde modernizarea școlilor și spitalelor, repararea drumurilor sau rezolvarea problemelor de trafic, a exemplificat șeful statului.

„Au mai rămas doar câteva zile până la un moment definitoriu pentru modul în care vor evolua în următorii 4 ani localităţile în care trăim și ne desfășurăm activitățile. În această duminică, pe 27 septembrie mergem la urne pentru a decide cui îi încredinţăm responsabilitarea administrării comunităţilor noastre. Stă în puterea noastră să alegem viitorii primari, consilieri locali, președinți de consilii județene și consilieri județeni. De ce e această alegere atât de importantă? Pentru că de cei care vor câştiga depinde ca şcoala şi spitalul din localitatea în care locuim să fie modernizate, drumurile să fie reparate şi problemele de trafic rezolvate”, a arătat președintele Klaus Iohannis.

„Din cauza pandemiei de COVID-19 în acest an întregul proces electoral a fost perturbat și au fost necesare condiții speciale. Alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc cu câteva luni în urmă, dar au fost amânate, pentru că atunci ne aflam în condițiile incipiente ale pandemiei, existau încă foarte multe necunoscute cu privire la acest virus, iar organizarea în acele circumstanțe ar fi putut duce la creșterea numărului de infectări. Din păcate, pandemia e departe de a se fi încheiat, însă spre deosebire de primăvara acestui an, acum ştim care sunt măsurile care permit desfășurarea scrutinului în condiții de siguranță sanitară pentru toți votanții. Există norme sanitare stricte și bine gândite pentru ziua votului, astfel încât să avem alegeri cu riscuri minime. Mă refer la dezinfectarea riguroasă a secţiilor de vot, la crearea unor circuite separate de intrare şi ieşire, la crearea unor spații speciale dotate pentru igiena mâinilor înainte şi după excercitarea votului. Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază care, în esență, se rezumă la purtarea corectă a măştii, păstrarea distanței, evitarea aglomerării, igiena mâinilor şi dezinfectarea obiectelor folosite în comun, atunci riscul de infectare în secţii este redus la minimum”, a declarat șeful statului. „Practic, din acest punct de vedere, exprimarea votului nu diferă semnificativ de activități pe care le facem zi de zi, cum ar fi mersul la cumpărături”, a adăugat Klaus Iohannis.

În finalul conferinței de presă susținute miercuri, președintele a reiterat îndemnul: „Mergeți la vot!”

Editor : Luana Pavaluca


By Stiri

Lasă un răspuns