lun. ian. 18th, 2021
Klaus Iohannis, după vizita la INSP: ”Recomand să purtați mască tot timpul când ieșiți din casă. Nu avem nevoie să închidem toată țara”


Klaus Iohannis a vorbit în conferința de presă susținută la Cotroceni despre fondul de relansare economică, proiect aflat în impas în acest moment, din cauză că Polonia și Ungaria se opun condiționării acestor bani de statul de drept. Președintele este optimist și spune că „lucrurile vor merge mai departe” și în 2021 „vom putea și noi să folosim acești bani europeni”.

„Aceste chestiuni au fost discutate la Bruxelles și, într-adevăr, în momentul de față negocierile între consiliu și Parlamentul European merg un pic mai greu. I-am încurajat pe toți să se reunească și să caute soluții pentru deblocare. Ar fi foarte păcat să pierdem vremea și să nu obținem fonduri europene fiindcă nu se găsește o înțelegere între Consiliu și Parlamentul European”, a declarat Klaus Iohannis.

„Cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul și în varianta normală, ca să mă exprim așa, în anul 2021 vom intra pe noul buget european și vom putea și noi să folosim acești bani europeni”, a subliniat președintele României.

Ungaria și Polonia nu sunt de acord cu condiţionarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept

Ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, a declarat că Polonia se opune propunerii Comisiei Europene de condiţionare a accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept, întrucât este imposibil de stabilit criterii obiective care să fie evaluate.

Declaraţia sa survine după o întâlnire la Budapesta cu omologul său ungar Peter Szijjarto, care a exprimat o poziţie similară la o conferinţă de presă comună.

Instituţiile europene au lansat în ultimii ani mai multe proceduri de infringement împotriva Poloniei (pentru reformele în justiţie) şi Ungariei (pentru respingerea refugiaţilor, acţiunile împotriva universităţii lui George Soros, împotriva ONG-urilor şi presei critice faţă de premierul Viktor Orban) şi au activat împotriva acestor două ţări articolul 7 din Tratatul UE, care în etapa finală poate conduce la pierderea dreptului de vot în Consiliul UE, sancţiune ce necesită însă un vot unanim din partea tuturor celorlalte state membre ale UE.

Editor : Liviu Cojan


By Stiri

Lasă un răspuns