lun. apr. 12th, 2021
În universul MAGA, Trump a câștigat. Cele mai spectaculoase conspirații despre victoria lui, în realitatea paralelă a trumpismului


La aproape două săptămâni de la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump nu își recunoaște înfrângerea și susține că alegerile au fost fraude. Teorii ale conspirației despre frauda electorală au fost răspândite atât de președinte și de apropiații săi, cât și de susținătorii lui Trump, pe diverse grupuri de pe rețelele sociale sau pe unele pagini de internet controlate de fanatici ai președintelui încă în exercițiu. 

La Casa Albă, Trump analizează diferite variante prin care ar putea să rămână la putere. Surse citate de New York Times susțin că președintele în exercițiu le-ar fi spus consilierilor apropiați că își va anunța candidatura pentru 2024 în momentul în care Joe Biden va fi declarat oficial câștigător, însă, până atunci, va continua să răspândească conspirații despre frauda electorală în speranța că va convinge electorii să îl voteze președinte. Sistemul electoral american prevede că electorii sunt cei care decid președintele. 

În mod normal, electorii votează în funcție de votul popular dat în statul respectiv, însă Trump speră să convingă cât mai mulți electori să își schimbe votul. Unele state prevăd în legislația lor obligativitatea ca electorii să voteze întocmai cu rezultatele votului popular din statul respectiv, existând sancțiuni bănești pentru electorii care își schimbă votul și devin „necredincioși”, însă unele state nu au astfel de prevederi.

Citește și SUA, alegeri fără sfârşit. Cum se va termina, totuşi, această poveste şi mai ales în favoarea cui: Trump sau Biden?

Cele mai răspândite conspirații

Comandouri patriotice care numără voturile în favoarea lui Trump, filigrane puse de administrația Trump înaintea scrutinului pe buletinele de vot astfel încât să fie dezvăluită frauda electorală, sau un program care sterge voturile lui Trump sunt doar câteva exemple ale conspirațiilor răspândite de președinte, familie, apropiați și susținători. Acestea sunt împrățtiate pe Twitter și pe Facebook în rețelele susținătorilor, și promovate de sursele lor preferate de informație din online, site-urile Breitbart și Infowars. 

caravana sustinatori trump
Vedeta Infowars, Owen Shroyer ține un discurs în fața trumpiștilor adunați la caravana ”stopați frauda” Sursa foto: Profimedia Images

În încercarea de a pune capăt controverselor, mai multe autorităţi americane implicate în gestionarea procesului electoral au declarat joi, într-un comunicat comun că nu s-a găsit „nicio dovadă” că ar exista buletine de vot pierdute sau modificate și sisteme de vot piratate.

Cu câteva ore înainte, Trump scria pe Twitter că un sistem de vot numit Dominion a „şters” 2,7 milioane de voturi în favoarea sa în toată ţara, alocând în schimb sute de mii de voturi rivalului său democrat Joe Biden, în Pennsylvania şi alte state.

Conspirația „Dominion” este larg răspândită în mediile în care activează susținătorii lui Donald Trump. Pe grupurile QAnon, adepții teoriei vorbesc despre planul Ocultei Mondiale de a-l îndepărta pe Trump, trimisul lui Dumnezeu în lupta cu „Cabala666”. De cele mai multe ori, conspirațiile sunt completate cu elemente mistice care să îi ofere lui Trump o aură de salvator.

Citește și Liderul mișcării QAnon a dispărut după ce a fost anunțată înfrângerea lui Donald Trump. Adepții se străduiesc să-și păstreze încrederea

O altă conspirație răspândită de adepți este cea prin care Donald Trump ar fi însemnat, în secret, buletinele de vot, pentru a-i prinde pe democrați într-o capcană. Administrația sa ar fi implementat un „filigran electronic”, vizibil doar cu raze inflaroșii, pe buletinele de vot trimise la domiciliile alegătorilor. 

„Fiecare buletin de vot a fost însemnat cu ceea ce se cheamă «QFS blockchain», un cod care ne arată foarte clar unde se află fiecare buletin de vot, unde a mers și cine îl are. Sunt coduri foarte greu de spart”, susținea Steve Pieczenik, fost oficial al departamentului de stat. „Este o schemă gândită de Trump cu mult timp înainte”, mai spunea acesta. În realitate nu există nicio dovadă că un astfel de sistem ar fi fost implementat înaintea scrutinului.

Pe internet s-a răspândit și o informație potrivit căreia aproximativ 800 de comandouri patriotice, ale Gărzii Naționale, s-au instalat în toate birourile de vot din 12 State americane, împiedicând distrugerea buletinelor de vot pentru Trump, buletine care ar fi fost distruse până la momentul respectiv. Desigur, comandurile patriotice verifică cu raze inflaroșii „filigranul electornic” pentru a descoperi care voturi au fost fraudate. În alte variante ale aceluiași mesaj se vorbește de 500 de unități de elită ale CIA, care ar fi mers în 10 octombrie la centrele de numărare a voturilor din statele în care nu s-a încheiat numărătoarea. 

Un fake news asemănător despre frauda electorală a fost răspândit chiar de fiul președinteului, Donald Trump Jr., care a publicat pe Twitter, imagini cu buletine de vot incendiate, care s-au dovedit ulterior a fi false. 

Și avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, a distribuit pe Twitter un videoclip care s-a viralizat rapid, în care un bărbat rupe ceea ce ar părea a fi un vot pentru Trump. Ulterior, cel care a publicat videoclipul pe TikTok a spus că a fost o glumă.

O altă afirmație a echipei de campanie a lui Donald Trump este cea potrivit căreia americani morți ar fi votat la scrutin. În Georgia, echipa președintelui a publicat 4 astfel de voturi, ale unor persoane decedate. Ulterior s-a dovedit că afirmația este falsă în cazul a cel puțin două dintre persoane care au fost eliminate din listele electorale înainte de 2002. Celelalte două cazuri sunt în analiză.

Susținătorii lui Trump vin în Washington DC să-l apere

Pe fondul tensiunilor alimentate de Donald Trump și de apropiații săi, mai multe grupuri de susținători, printre care inclusiv grupuri de extremă dreapta, au anunțat că vor merge în Washington DC pentru a-l apăra pe președinte, scrie Politico.

Printre ei se numără naționaliștii albi, grupuri neo-naziste, organizația de extremă dreapta neo-fascistă Proud Boys, miliții anti-guvernamentale precum Oath Keepers și Groypers, adepți ai mișcării QAnon sau oamenii care pur și simplu s-ar numi mișcarea MAGA (Make America Great Again).

Cu toții au anunțat că vot merge în această sâmbătă în Washington DC pentru a-și apăra președintele.

Sute de trumpiști înarmați au făcut deja presiuni în fața mai multor centre de numărare a voturilor, în Georgia, Arizona și Pennsylvania.

sustinatori trump inarmati
Susținători înarmați ai lui Donald Trump, în Arizona. Sursa foto: Profimedia Images

A fost creat un haștag pe twitter – MillionMAGAMarch – care reunește toate apelurile la protest pentru susținătorii lui, și sub care se anunță un marș de protest între Curtea Supremă a SUA și Casa Albă. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mesajele distribuite pe rețelele sociale arată cum intenționează cei mai fanatici adepții ai lui Trump să-și petreacă săptămânile următoare. 

Activiștii din universul de extremă dreapta, de la celebrități MAGA la politicieni, până la teoreticieni ai conspirației, explorează cum ar putea folosi ultimele două luni din președinția lui Trump pentru a submina autoritatea președintelui ales Joe Biden, pentru a intimida instanțele unde Trump a contestat alegerile și pentru a provoca conflicte sociale în speranța că îl vor ajuta pe Trump să rămână în funcție.


By Stiri

Lasă un răspuns