mar. ian. 26th, 2021
Medicul rănit în incendiul din Piatra Neamț a fost transferat în Belgia


Medicul rănit în incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ a fost adus la Bucureşti în cursul nopții de sâmbătă spre duminică și a fost pregătit la Spitalul de Urgenţă Floreasca, pentru a fi transportat, duminică dimineață, la o unitate medicală din Belgia.

ACTUALIZARE 7:30. Aeronava militară care îl transportă pe medic a decolat de la Baza 90 din Otopeni. La bord este o echipă medicală care îi va supraveghea starea în permanență. Avionul va ateriza pe un aeroport militar din Bruxelles.

Transferul pacientului se realizează cu un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată asigurată, pe toată durata transportului, de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București.

Pacientul va fi preluat de medicii militari belgieni, care vor stabili, după finalizarea procedurilor de evaluare medicală, conduita terapeutică şi de suport medical, potrivit MApN.

ACTUALIZARE 6:30 Ambulanța care îl transportă pe medicul rănit de la Spitalul Floreasca a ajuns la baza 90 de la Otopeni, unde pacientul urmează că fie urcat la bordul unei aeronave militare. Zborul, care ar urma să dureze aproximativ 3 ore, ar putea fi îngreunat însă de condițiile meteo nefavorabile de pe traseu.


„Avionul militar pus la dispoziţie de MApN a aterizat în Bucureşti cu domnul doctor, care va fi dus la Spitalul Floreasca şi va fi pregătit pentru transferul către Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia. Putem, în cursul acestei dimineţi, după ora 7, să asigurăm transportul, tot cu o aeronavă militară pusă la dispoziţie de MApN a medicului erou. Îi doresc sănătate, să aibă putere şi mă rog să reuşească să treacă de acest moment de cumpănă”, a declarat premierul Ludovic Orban, la încheierea reuniunii celulei de criză de la Ministerul Afacerilor Interne.

El a explicat și de ce autorităţile au optat pentru soluţia de a-l transfera pe medic de la Piatra Neamţ la Iaşi, apoi la Bucureşti, pentru ca ulterior să fie transportat în Belgia:

„În condiţii de noapte, neexistând un heliport, deplasarea cu elicopterul şi preluarea pacientului cu elicopterul nu era posibilă. S-a ales soluţia de a fi deplasat în condiţii cât se poate de sigure (…) până la aeroportul din Iaşi, de acolo a fost deplasat până în Bucureşti cu avionul militar însoţit de o echipă SMURD care îi evaluează şi îi monitorizează starea de sănătate. La spitalul Floreasca este o echipă pregătită (…) să-i facă evaluarea, să-l pregătească pentru deplasare. Internarea la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia nu se poate face peste noapte, când vrem noi. Internarea se face pe baza solicitării formulate după un anumit interval de timp pentru că trebuie pregătit locul în care va fi internat. (…) Nu a fost deloc uşor să obţinem acordul pentru a putea interna pacientul la spitalul militar din Belgia”, a mai spus premierul.

Incendiul care a izbucnit, sâmbătă după-amiază, într-un salon de terapie intensivă al Spitalului Județean Piatra Neamț s-a soldat cu 10 morți și 10 răniți, între care 7 sunt în stare gravă: șase sunt pacienți de terapie intensivă care se aflau într-un salon alăturat, iar al șaptelea este medicul de gardă care a înfruntat flăcările în încercarea de a salva pacienții. El are arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului și arsuri de gradul IV la nivelul membrelor. 

Raed Arafat: În afara medicului, nu există alți pacienți care să necesite transfer în Belgia

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat că nu există alţi pacienţi răniţi în incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ care să necesite transfer în Belgia.

„Nu avem alţi pacienţi care să necesite transfer în Belgia din cauza incendiului. Ce avem acum sunt pacienţii cu SARS-CoV-2, ca şi alţi pacienţi din ţară, care au fost transferaţi la terapie intensivă la Leţcani”, a declarat Arafat la finalul şedinţei de urgenţă de la MAI.

Întrebat dacă mai există medici răniţi în incendiu, în afara celui care urmează să fie transferat în Belgia, Raed Arafat a răspuns că acela este singurul.

„Un singur medic este, cel care a fost adus aici. Există, dacă nu mă înşel, o asistentă medicală sau poate două care sunt cu arsuri, dar cu suprafaţă mică, care nu necesită transfer, la membrele inferioare. Ele vor fi îngrijite în condiţii bune acolo unde sunt”, a precizat Raed Arafat, citat de Agerpres.

Premier: Am fost șocat de tragedie, transmit respectul meu pentru medicul erou

Premierul Ludovic Orban s-a declarat „şocat” de tragedia care a avut loc la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ şi transmite condoleanţe familiilor celor decedaţi.

„Am fost şocat de vestea acestei tragedii care s-a produs în Piatra Neamţ. Transmit condoleanţele mele familiilor îndoliate. Transmit respectul meu pentru medicul erou care a dat dovadă de un curaj şi un spirit de sacrificiu deosebit în încercarea de a salva pacienţii în momentul izbucnirii incendiului”, a spus Ludovic Orban.

El a precizat că după ce a aflat de eveniment a luat imediat legătura cu şefii de instituţii implicaţi în gestionarea situaţiei pentru a se informa în legătură cu măsurile care s-au luat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Luana Pavaluca


By Stiri

Lasă un răspuns