lun. apr. 12th, 2021
De ce nu a putut fi salvat Ionuț Anghel în trei ani? Directorul ANT: La momentul de față, condiția lui actuală nu permitea transplantul


Ionuț Anghel, a cărui viață depindea de un transplant de plămâni, a murit după ce a fost timp de trei ani pe lista de așteptare și avea nevoie ca România să încheie o convenție cu o clinică din străinătate, unde ar fi putut avea loc operația. Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant, a vorbit marți la Digi24 despre cazul tânărului de 35 de ani din Focșani.

„Îmi pare nespus de rău și consider că s-a făcut, cel puțin acum un ultima perioadă, absolut tot ce se putea pentru a ajunge în etapa de transplant. Au fost niște discuții cu centre și cu agenția de transplant din Italia pentru a fi operat acolo. Cei de acolo au spus că, la momentul de față, riscurile sunt prea mari și riscă să decedeze la scurt timp după efectuarea transplantului. După ce am primit acest răspuns, am luat legătura cu niște centre din Franța să vedem dacă opinia este aceeași și în această etapă a survenit neferictul eveniment. Răspunsul tuturor centrelor care au fost interogate din Italia a fost că e mult prea riscantă operația, pentru că ar duce inevitabil la deces”, a spus Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant, la Digi24.

Întrebat dacă în România se putea face acest transplant, el a răspuns că „pentru a efectua un transplant pulmonar, pacientul se prezintă la acest centru – dacă se poate, este pus pe lista de așteptare, dacă nu, i se oferă negația și urmează să fie transplantat în alte centre din afara țării”.

Zamfir a precizat că acum mai sunt opt pacienți pe lista de așteptare pentru un transplant pulmonar.

Directorul ANT: Suntem destul de aproape de o soluție pentru transplanturile pulmonare

Directorul ANT a explicat că România a fost aproape de semnarea unui memorandum cu Ungaria, însă țara vecină „a schimbat condițiile pentru efectuarea transplanturilor”. „Noi aveam nevoie să ne transplanteze cazurile care nu puteau fi făcute la noi, respectiv cazurile de complexitate mare și cazurile pediatriace. Tocmai aceste cazuri nu se puteau să se angajeze să le transplanteze”, a precizat el.

„Am deschis discuțiile cu Italia, o țară care are centre high volume, și suntem aproape destul de o soluție pentru acești pacienți”, a adăugat Radu Zamfir.

Întrebat de ce a durat totuși trei ani pentru o analiză a cazului lui Ionuț Anghel, directorul ANT a răspuns că „pacienții care sunt înscriși pe lista de așteptare, de obicei pentru orice tip de transplant, sun evaluați perioadic, urmând se se stabilească oportunitatea. Starea lor se schimbă foarte rapid. Când s-a obținut negația, acum, a fost evaluat pentru transplant în străinătate. La momentul de față, condiția lui actuală nu permitea transplantul”.

Radu Zamfir a mai spus că „totul pornește de la numărul de donatori, noi am avut 56 de donatori” și că „activitatea de transplant este grevată și de această pandemie, care adaugă risc suplimentar”.

Editor : G.C.


By Stiri

Lasă un răspuns