lun. mart. 1st, 2021
Slovacia a început a doua etapă de testare naţională pentru COVID-19


Austria plănuiește testarea în masă a populației pentru a putea ieși din lockdown înainte de Crăciun. Premierul austriac a anunțat la radioul public că va urma exemplul Slovaciei – țară care și-a testat două treimi din populație – adică 3,6 milioane de oameni – în urmă cu două săptămâni. Slovacia a folosit teste rapide antigen. La fel vrea să facă și guvernul de la Viena, în ideea că va putea astfel că redeschidă economia înainte de sărbători. Este posibil un astfel de demers în România? Răspund trei medici intervievați de Digi24.

În Slovacia, testarea a fost voluntară, dar rezultatul negativ al testului este necesar chiar și pentru a merge la magazin. Cei pozitivi – circa 1% din populația testată – și cei care au refuzat să-și facă testul trebuie să stea în izolare timp de 10 zile.

Au fost folosite teste antigen, care sunt mai rapide și mai ieftine, dar mai puțin fiabile decât testele RT-PCR. Zeci de mii de oameni, de la medici la funcționari publici, au participat la recoltarea testelor.

E foarte greu de spus dacă un astfel de demers ar putea fi făcut în România, spune Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familliei.

Modelele vestice – Slovacia nu este neapărat o țară vestică, vine din fostul bloc estic – acolo a fost posibil și datorită unui număr mai mic de persoane care a trebuit să fie testate, dar cred că există și o anumită stabilitate a populației. În România există foarte multe probleme în ceea ce privește accesul populației la servicii de sănătate, sunt multe localități, mai ales din mediul rural, care au acces dificil la serviciile de sănătate”, a spus el.

Dar da, este momentul ca și noi să folosim, dacă se va decide acest lucru, alte servicii care pot să ajute la un astfel de demers și la orice demers de sănătate publică. Lucrurile sunt un pic delicate pentru că, până în acest moment, OMS a emis câteva recomandări în ceea ce privește folosirea testelor rapide, datorită limitărilor acestora. Dar experiența pe care o aduce Slovacia probabil că va modifica și aceste recomandări”, a adăugat Dumitra.

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, spune că a folosit teste antigen la spital pentru a verifica acuratețea lor, în paralel cu testele PCR, și au dat aceleași rezultate.

Vom folosi aceste teste la controale și le vom folosi când vom avea în triaj persoane cu simpomatologie, mai ales că vine și sezonul gripal și facem test rapid și pentru SARS-CoV2, și pentru gripă”, a spus ea.

În ceea ce privește restul populației, „o prioritizare și o eșalonare cu intrarea în scenă a autorităților locale, pentru că populația ar vrea să facă, cred că ar fi un impuls pozitiv în ceea ce privește primirea testărilor.

O diferență este însă aceea că în Slovacia, înainte de etapa de testare, a existat un scurt soft lockdown, iar aproape toată populația a fost izolată.

Abia apoi a început testarea, pentru că aceste teste trebuie să depisteze boala la un anumit stadiu de evoluție, nu sunt atât de sensibile. Aceste teste sunt ideale pentru a face screening într-o populație care este într-un anumit stadiu al bolii și să nu-i scape pe cei care sunt în stadii timpurii. Pentru asta trebuie să fi stat izolați înainte”, spune medicul Octavian Jurma, cercetător.

El adaugă că o astfel de operațiune este menită să-i scoată pe oameni din lockdown, nu să-i bage într-o nouă carantină, și că trebuie să fie precedată de o campanie de informare, pentru a avea un efect.

El adaugă că în aceste condiții, undeva între 50 și 70 la sută din populația României ar accepta să se testeze.

Editor : Monica Bonea


By Stiri

Lasă un răspuns