mar. apr. 13th, 2021
Ce va face România cu banii europeni? Klaus Iohannis: Spitale noi, școli, digitalizare sunt printre investițiile cu prioritate


România a lansat joi planul pentru absorbția fondurilor puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru revenirea din criza provocată de pandemie.  Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este acum în dezbatere publică, iar președintele Klaus Iohannis a subliniat că România trebuie să se axeze pe investiții în sănătate, educație, transport, energie și agricultură.

Președintele a reamintit că la negocierile din luna iulie, România a obținut un pachet bugetar de circa 80 de miliarde de euro pentru următorii 9 ani, la care se adaugă 30 de miliarde de euro prin Facilitatea pentru Redresare și Reziliență, instrument financiar unic în istoria de până acum a Uniunii Europene.

„În anii următori, țara noastră va implementa un nou model de dezvoltare economică, bazat pe investiții, inovare și competitivitate”, a anunțat Klaus Iohannis.

„Este momentul cel mai bun să ne asumăm reforme ambițioase în domenii importante, precum cel al legislației achizițiilor publice, în domeniul administrației publice, precum și în privința legislației din domeniul fondurilor europene, pentru ca aceste sume să fie administrate responsabil, transparent și să fie cheltuite în beneficiul real al cetățenilor. Mă refer, în primul rând, la investițiile atât de necesare în infrastructura de sănătate, cu precădere construcția de spitale noi și extinderea celor existente. Totodată, propunem investiții suplimentare în infrastructura școlară și fonduri pentru comunitățile locale, inclusiv investiții în digitalizare administrativă, mobilitate inteligentă și regenerare urbană. România trebuie să se conecteze la realitățile zilelor noastre, inclusiv în ceea ce privește tranziția climatică și transformarea digitală, pentru a stimula creșterea economică și pentru a crea noi locuri de muncă bine plătite”, a spus președintele.

El a subliniat că este important ca discuțiile pe marginea Planului Național de Redresare și Reziliență, care vor avea loc în perioada următoare, să fie „aplicate, fundamentate și să depășească paradigma populismului electoral, dar și promovarea de interese particulare”.

Editor : Luana Pavaluca


By Stiri

Lasă un răspuns