vin. apr. 16th, 2021
Klaus Iohannis: Vaccinul anti-COVID va ajunge în România în primul trimestru din 2021


Președintele Klaus Iohannis a participat joi la ședința de bilanț a Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta le-a transmis magistraților că se bazează pe profesionalismul lor pentru reparea legilor justiției. 

„Într-o Românie europeană nimeni nu este mai presus de lege, iar justiția trebuie să funcționeze la întreaga capacitatea pentru a-și îndeplini misiunea nobilă.

La Referendumul din 2019 românii au transmis un mesaj esențial: Justiția și buna guvernarea nu sunt negociabile.

Românii au dat totodată un mesaj clar pentur continuarea luptei împotriva corupției.

Procesul de repare a legilor justiției, de crearea a unui cadru coerent, stabil și de implementare a recomadărilor GRECO, MCV și ale Comisiei de la Veneția a început deja.

Motivul pentru care nu a ajuns la final este din cauza majorității ostile reformelor și care s-a dedicat trup și suflet unor legi menite să îi apere pe infractori. O majoritate parlamentareă care nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public.

De aceea, legislația într-un domeniu atât de important trebuie să fie rezultatul unor dezbateri ample purtate în următrul Paralament constituit din forțe democratice.

Profesioniștii din sistemul judiciar trebuie să fie parte din acest proces pentru ca normele să reflecte realitatea socială. Sistemul judiciar trebuie să funcționeze în mod optim.

În acest context susinerea CSM pentru implementarea recomandărilor europene este una deosebit de valoroasă.

Nu îmi pot imagina acest demers fără implicarea CSM. Vocea dumneavoastră este extrem de importantă și de aceea mă aștept să aveți intervenții profesioniste.

Independența, corectitudinea și imparțialitatea sunt elemente esențiale ale magistraților.

Ele nu sunt însă suficiente, este nevoie de colaborare, asumare, leadership și perseverență pentru schimbările profunde de care are nevoie sistemul judiciar.

În ceea ce mă privește, rămân un partener deschis la efortul de modernizare a justiției din România în beneficiu cetățenilor.”, le-a transmis Klaus Iohannis magistraților.

Joi, CSM își alege o nouă conducere. Judecătorul Bogdan Mateescu a fost desemnat, prin vot, de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii pentru a candida la funcţia de preşedinte al CSM.

Bogdan Mateescu a obţinut 7 voturi „pentru” şi 2 „împotrivă”, reuşind să obţină mai multe voturi decât judecătoarea Evelina Mirela Oprina.

Editor : R.K.


By Stiri

Lasă un răspuns