mar. ian. 26th, 2021
Alegeri parlamentare 2020. Ce este pragul electoral, cum se calculează și cine îl trece


La alegerile parlamentare din 6 decembrie, partidele care participă la scrutin trebuie să treacă pragul de 5% pentru a intra în Parlament. Pe lângă pragul de 5%, legea prevede și un prag alternativ care ajută partidele cu un bazin electoral puternic doar în anumite zone ale țării, cum ar fi UDMR. 

Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, şi anume 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional.

Pragul electoral alternativ înseamnă că un partid trebuie să obițină cel puțin 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali.

Prin sintagma „20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali” se înţelege că pentru a îndeplini condiţia de prag electoral un competitor trebuie să obţină câte 20% din voturile valabil exprimate în fiecare din cele patru circumscripţii electorale.

De asemenea, condiţia de prag electoral se consideră îndeplinită dacă pentru o singură Cameră a Parlamentului competitorul electoral a obţinut 5% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. În acest caz respectivul competitor va primi mandate doar în acea Cameră a Parlamentului.

Aceste prevederi nu se aplică organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au depus candidaturi la nivel naţional.

Câte voturi trebuie să strângă un independent ca să intre în Parlament

Numărul de voturi necesar independenților pentru a prinde mandatul de parlamentar depinde de mai mulți factori: circumscripția în care aceștia candidează, dacă au optat pentru Camera Deputaților sau pentru Senat și, nu în ultimul rând, numărul celor ce se vor prezenta la urne.

La atribuirea mandatelor sunt luați în considerare doar candidații independenți care au obținut un număr de voturi cel puțin egal cu coeficientul electoral al circumscripției în care au candidat. Ce înseamnă acest coeficient electoral? Rezultatul împărțirii dintre numărul total de voturi valabil exprimate și numărul senatorilor, respectiv deputaților care vor fi aleși în respectiva circumscripție.

Editor : Robert Kiss


By Stiri

Lasă un răspuns