vin. apr. 16th, 2021
Cum se explică prezența la vot tot mai mică. Gabriel Diaconu, psihiatru: Este efectul Emil Constantinescu


Prezența la vot la alegerile parlamentare 2020 este la ora 10.00 mai mică decât cea din 2016, la aceeași oră. Este efectul Emil Constantinescu, a spus la Digi24 psihiatrul Gabriel Diaconu, care a explicat cum au reacționat românii la alegerile din 1996 și ce s-a schimbat de atunci în atitudinea lor.

“Este efectul Emil Constantinescu, acel moment – 1996 – când românii au ieșit la vot prima oară cu speranța că a abdicat comunismul post decembrist, a fost moment de relativă renaștere comunitară.

Erau foarte multe promisiuni făcute, cu experți, schimbare fundamentală a aparatului de stat. Următorii patru ani au fost poate cei mai grei patru ani de tranziție.

Ce s-a întâmplat apoi a fost restaurația iliesciană.

Acum, în 2020 e uluitor pentru mine că încă avem această sfadă cu istoria, politicul presupune și în 2020 aceleași cancanuri, aceleași propagande, lozinci.

În fapt, politica nu și-a dat încă bacalaureatul și se bucură să bată mingea în curtea școlii”, a spus Gabriel Diaconu.

El a sublinit însă că este esențială prezența la vot pentru că nu te bagă nimeni în seamă decât dacă spui prezent la vot.

“Diseară vom avea câștigători, perdanți, dar și un procent de români cu drept de vot care se deosebesc de ceilalți prin aceea că și-au asumat. Poate o să își dea seama mai târziu că nu au votat pe cine trebuia, dar și-au asumat.

Românii trebuie să se întrebe dacă mai sunt dispuși să pună în funcție oameni puși pe cumetrii și interese.

Ideal, în democrație, este să câștige cel care are cel mai bun plan, proiect.

Votul în România din 1996 încoace a fost ca o tombolă. Oamenii se înscriu și unii vor câștiga un loc, o poziție.

Românii trebuie să meargă la vot pentru că e un exercițiu de igienă, o dată la 4 ani trebuie să îți primenești țara.”, a spus Diaconu.

 

Editor : Georgiana Marina


By Stiri

Lasă un răspuns