vin. apr. 16th, 2021
Președintele Iohannis le-a spus ambasadorilor UE acreditați la București că se coagulează deja o coaliție de centru-dreapta


Președintele Klaus Iohannis le-a spus marți ambasadorilor UE acreditați la București că în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie, se coagulează deja o coaliție de centru-dreapta care va putea să propună în perioada următoare un guvern de coaliție.

Noul guvern care urmează a fi constituit va avea ca principal obiectiv reconstrucția țării și consolidarea statutului României de partener de încredere al Uniunii Europene, care își asumă un rol mai vizibil și mai activ în procesul decizional al Uniunii, le-a spus șeful statului reprezentanților diplomatici ai țărilor membre UE.

Președintele României a participat marți la o întrevedere, în format de videoconferință, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, cu prilejul reuniunii tradiționale semestriale organizate de statul membru care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, adică Germania.

Temele summituli UE din 10-11 decembrie

Cu această ocazie, au fost abordate temele aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din 10-11 decembrie, precum şi aspecte de politică internă, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale. Președintele României a subliniat importanța măsurilor luate de autoritățile române, în contextul pandemiei de COVID-19, pentru limitarea răspândirii infectărilor cu noul coronavirus. și  s-a referit la principalele prevederi din cadrul strategiei de vaccinare adoptate de România.

Cum se poziționează România pe tema reducerii emisiilor de gaze

În ceea ce privește subiectul schimbărilor climatice, Klaus Iohannis a arătat că România este în favoarea agreării la nivelul Uniunii a propunerii Comisiei Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu 1990, decizie care va contribui la creșterea competitivității Uniunii şi la bunăstarea cetățenilor europeni. Însă preşedintele României a accentuat faptul că tranziția către o economie verde nu va fi un proces ușor pentru toate statele membre, pledând pentru o tranziție justă, care să ia în considerare circumstanțele naționale ale statelor membre, permițându-le acestora dreptul de a-și alege propriul mix energetic. În opinia sa, solidaritatea, o distribuție echitabilă a eforturilor între statele membre şi un sprijin financiar adecvat din partea Uniunii Europene vor contribui la evitarea unei poveri excesive asupra acelor state membre aflate încă în procesul de reducere a decalajelor de dezvoltare.

România susține condiționarea fondurilor europene de statul de drept

În ceea ce privește tema bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 şi a Facilității de Redresare şi Reziliență, Preşedintele României a exprimat speranța că se va putea ajunge cât mai curând posibil la o soluție de compromis, care să permită obținerea unui acord final la nivel european asupra pachetului bugetar.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a subliniat că România a susținut încă de la începutul procesului de negociere condiționarea acordării fondurilor europene către statele membre de respectarea statului de drept.

Poziția României în legătură cu Turcia

Referindu-se la relaţiile externe ale Uniunii Europene, subiect care se va regăsi pe agenda reuniunii Consiliului European din această săptămână, preşedintele Klaus Iohannis a abordat relația Uniunii Europene cu Turcia, în contextul evoluțiilor din Mediterana de Est și a evidențiat necesitatea continuării dialogului şi a negocierilor cu partea turcă pentru rezolvarea aspectelor tensionate.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța menținerii unei poziții pragmatice față de Turcia şi a identificării unor soluții creative, care să poată genera o tendință pozitivă în cadrul existent al relațiilor cu acest stat.

În acest context, Președintele României a exprimat solidaritatea faţă de Grecia şi Cipru.

Editor : Luana Pavaluca


By Stiri

Lasă un răspuns