vin. apr. 16th, 2021
Klaus Iohannis a început consultările cu partidele pentru guvernare. La discuții au intrat liberalii


Încep consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier, în condițiile în care negocierile dintre partidele de dreapta s-au blocat duminică.

PNL a venit la Cotroceni cu propunerea Florin Cîțu-premier

UPDATE: 12:00 Delegația PNL a intrat la discuții cu președintele Klaus Iohannis. Propunerea partidului pentru funcția de premier este Florin Cîțu.

„Bine ați venit”, i-a întâmpinat președintele pe liberali. 

Din delegația PNL fac parte Ludovic Orban, Rareș Bogdan, Raluca Turcan și Iulian Dumitrescu.

Klaus Iohannis a discutat cu delegația PSD

UPDATE 11.25. Discuțiile cu delegația PSD s-au încheiat după 20 de minute. Potrivit unor surse participante la discuții, președintele i-ar fi felicitat pe social democrați pentru câștigarea alegerilor și a ascultat propunerile PSD pentru funcția de premier și pentru constituirea unui Guvern.

UPDATE 11:00: Delegația PSD a intrat la discuții cu președintele Klaus Iohannis

Președintele le-a cerut social-democraților să îi spună ce opinie au despre formarea unei majorități și a unui guvern. Anterior, liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat că președintele „trebuie să accepte nominalizarea PSD în persoana lui Alexandru Rafila ca prim-ministru desemnat”.

consultari cotroceni iohannis delegatia PSD presidency
Consultari la Cotroceni cu PSD – FOTO Presidency.ro

Delegaţia PSD este formată din preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu, secretarul general Paul Stănescu, prim-vicepreşedinţii Sorin Grindeanu şi Gabriela Firea şi preşedintele Consiliului Naţional, Vasile Dîncu.


Programul consultărilor de la Palatul Cotroceni

PNL îl propune pe Florin Cîțu, USR-PLUS pe Dacian Cioloș, iar PSD pe Alexandru Rafila.

Consultările au loc după următorul program:

Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 13:00 – Alianța USR-PLUS;
Ora 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Citește și Cine face parte din delegațiile care merg luni la consultările cu Iohannis. Din partea AUR participă și Diana Șoșoacă

Negocierile dintre liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR s-au blocat duminică dimineaţa, la scurt timp după reluarea discuţiilor.

Citește și Surse: Ce ofertă i-a făcut Ludovic Orban lui Dan Barna la negocieri. USR PLUS amenință că nu îl mai acceptă pe Cîțu

Consultările au loc după alegerile parlamentare din 6 decembrie, când, potrivit rezultatelor finale anunţate de Biroul Electoral Central, au intrat în viitorul Legislativ PSD, PNL, Alianţa USR PLUS, AUR, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară.

Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

Editor : Georgiana Marina


By Stiri

Lasă un răspuns