Dum. mart. 7th, 2021
Negocieri PNL-USR-PLUS-UDMR. Când va fi prezentat noul Guvern


Coaliția de dreapta pentru guvernare formată din PNL, USR-PLUS și UDMR a încheiat o nouă zi de negocieri în care fost discutată structura Guvernului și autorităților din subordine, potrivit liderilor celor trei formațiuni politice. Liderul USR Dan Barna a precizat că obiectul este stabilirea unui Guvern până la Crăciun dar că există și posibilitatea ca noul Executiv să fie prezentat până la sfârșitul anului.

Premierul propus, liberalul Florin Cîțu, a declarat: „În estimările noastre, cred că terminăm programul de guvernare mâine sau cel mai târziu luni”.

Acesta a spus că negocierile au fost finalizate în ceea ce privește finanțele țării, Fonduri Europene, Digitalizare.

Dan Barna: „A fost o zi plină astăzi. Un număr semnificativ de ore în care chiar am muncit. Nimeni nu e pe deplin fericit, nimeni nu e pe deplin nefericit. Suntem acolo unde trebuie să fim la momentul acesta. Progresele sunt semnificative”.

Liderul USR a spus că obiectivul coaliției este ca Guvernul să fie stabilit până la Crăciun dar că procesul s-ar putea finaliza și “între Crăciun și Revelion”.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că au fost discutate și detaliile de funcționare a Guvernului.

“Suntem la finalul unei zile de muncă, de dialog, în care am definit arhitectura instituțională guvernamentală și modul de gestiune a pozițiilor de răspundere pe palierele 2 și 3 ale guvernării.

Am discutat și detaliile de funcționare în interiorul Guvernului, ministerelor, secretari de stat, președinți de agenții. De asemenea, am finalizat o orientare a modului în care urmează să fie definite pozițiile de rang 2 și 3 din structura Guvernului.

Există două tipuri de agenții, vorbim de autorități, oficii, inspectorate. Există acelea conduse de persoane care dețin funcții de demnitate publică, adică de secretari de stat și subsecretari de stat. Acestea sunt funcții de răspundere politică. Aceste funcții vor fi exercitate de reprezentanți ai formațiunilor politice din coaliție.

În ceea ce privește palierul administrativ, de funcție publică, atât la nivel național, cât și la nivelul structurilor din teritoriu, care pot fi regionale sau la nivel județean, noi susținem o modificare clară în legislația din domeniul funcției publice, astfel încât toate să fie ocupate prin concurs transparent”, a spus Orban.

Dacian Cioloș, liderul PLUS: „Nu vom împărți și nu vom transforma în sinecuri politice posturile de responsabilitate administrativă în instituțiile și structurile deconcentrate în acele agenții care sunt conduse de directori generali, care sunt funcționari publici și care trebuie numiți prin concurs.

Guvernul va clarifica în perioada următoare separarea aceasta clară.

Astăzi nu am împărțit sinecuri. Am discutat despre acele agenții care au în frunte demnitari. Ne asigurăm că aceia vor aplica un program de guvernare”.

Întrebat dacă este posibil ca un nou consens să fie stabilit în privința reformei administrative, reprezentantul UDMR, Cseke Attila, a spus că “în aplicarea Codului Administrativ au apărut niște probleme”.

Citește și: Florin Cîțu va fi premierul propus de PNL, USR-PLUS și UDMR

Lista ministerelor împărțite în coaliție. PNL pierde Justiția și Dezvoltarea

USR PLUS a obținut și șefia cancelariei lui Cîțu. În Guvern merg cei mai vocali critici ai PNL

 

Editor : Alexandru Costea


By Stiri

Lasă un răspuns