mie. ian. 20th, 2021
Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei


Preşedintele Klaus Iohannis a depus luni dimineață, în Piaţa Universităţii, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din decembrie 1989.

Klaus Iohannis a depus coroana de flori la troița din Piața Universității, fără să facă declarații, marcând astfel 31 de ani de la izbucnirea Revoluției și în București. 

Între 16 şi 20 decembrie 1989 a avut loc aşa-numita „Revoluţie de la Timişoara”, iar 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluţiei în Bucureşti. 

La 20/21 decembrie 1989, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român decide organizarea, în Piaţa Republicii (Piaţa Palatului) din faţa sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare „miting popular” care să condamne „acţiunile huliganice” de la Timişoara. Nicolae Ceauşescu propune în şedinţa de partid și mărirea unor retribuţii şi ajutoare sociale.

Demonstrația s-a transformat însă într-un protest. În cursul serii, demonstranţii, majoritatea tineri, s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii, unde au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie. Forţele de ordine au primit dispoziţie să „cureţe zona”. În cursul nopţii, s-a tras asupra demonstranţilor, fiind înregistraţi morţi şi răniţi. De asemenea, numeroşi manifestanţi au fost arestaţi şi duşi la închisoarea Jilava, din apropierea Bucureştiului.

În 1989, România a fost singura ţară fost-comunistă în care trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut prin violenţă şi în care conducătorii vechiului regim au fost executaţi.

Editor : G.C.


By Stiri

Lasă un răspuns