mie. ian. 20th, 2021
România trimite ajutoare umanitare în Croația de peste 640.000 de lei


Premierul Florin Cîțu a anunțat că România va trimite ajutoare în Croația, grav afectată de cutremurul de 6,4 pe scara Richer, în urma căruia au murit șapte oameni și alte zeci de persoane au fost rănite. 

Într-o declarație făcută la Palatul Victoria, după ședința de Guvern, Florin Cîțu a precizat că valoarea ajutoarelor umanitare este de peste 640.000 de lei.

“Aseară, autorităţile de la Zagreb au activat Mecanismul European de Protecţie Civilă, ca urmare a cutremurului cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter. Guvernul îşi exprimă solidaritatea cu cetăţenii din Croaţia şi trimite, prin DSU, ajutoare umanitare în valoare de 640.600 lei”, a anunţat premierul. Ajutoarele trimise de România constau în containere de locuit, corturi, paturi, saltele, saci de dormit.

Echipele de căutare-salvare ale DSU au fost pregătite să intervină în Croația, însă, potrivit premierului Florin Cîțu, nu a mai fost necesară intervenția. 

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți că România este pregătită să acorde ajutorul necesar Croației.

“România este solidară Croației, ca urmare a cutremurelor care au lovit puternic țara. Gândurile noastre sunt la poporul croat și le dorim o recuperare rapidă celor afectați. I-am transmis lui Andrey Plenkovic că suntem pregătiți să oferim sprijinul necesar”, a precizat președintele Iohannis.

Un cutremur puternic a avut loc marți, în Croaţia, la 46 de kilometri de capitala Zagreb. Seismul a înregistrat o magnitudine de 6,4 și vine pe fondul panicii produse de un alt seism, produs cu o zi în urmă cu magnitudine de 5,2. Alte două seisme de mai mică intensitate s-au produs și miercuri, de 4,9 și 4,6 pe scara Richter. 

Editor : Alexandra Andronie


By Stiri